Zoek op datum

Opening Boerenschans

Op de koudste 18e september ooit gemeten opende Stichting Loobeek de Weverslose Boerenschans. Wethouder Wim De Schryver opende de boerenschans toen de regen even geen spelbreker was samen met enkele leden van Kiwanisclub Schieëpersland, oud-voorzitter Hans Teunissen en onze oudste vrijwilliger Harrie Michels door de schans af te sluiten met palen. Bestuurslid Wim van Osch, die vandaag tevens afscheid nam, vertelde over wat een boerenschans is en hoe de Weverslose Schans tot stand is gekomen.

+-

100 Jaar Imkersvereniging Regio Venray

Op zaterdagmiddag 30 juli van 13:00 – 16:00 uur viert de Imkervereniging Regio Venray haar 100-jarig bestaan. U bent dan van harte welkom op de Weverslose Boerenschans (volg de routebordjes vanuit centrum Merselo). De imkers leggen u alles uit over de bijenhouderij. IVN Geijsteren-Venray verzorgt wandelingen langs de Loobeek naar de Volmolen en Stichting Loobeek informeert u over de Boerenschans en de plannen voor een schaapskooi/informatiecentrum.

Dat de imkerij in Venray en omgeving een grote rol speelde blijkt al uit het wapen van Venray, een bijenkorf met bijen er omheen.

Het gilde van de imkers, het Ambrosiusgilde, is al enkele eeuwen bekend. In de pastorie van Oostrum was voor de oorlog een koperen patroonsplaat aanwezig met daarin gegraveerd een bijenkorf en de vermelding VENRAY 1775. Van de jaren 1861 tot en met 1876 is er nog archiefmateriaal. De ledenlijst werd toen aangevoerd door de pastoor en de kapelaan. In die tijd werd er nog geïmkerd in korven. De leden beheerden in die tijd tussen de 200 en 400 korven. Honing en bijenwas waren belangrijk en vandaar dat er op de heide in het Peelgebied veel imkers waren.

De huidige vereniging is in februari 1922 opgericht in Leunen. In de naoorlogse jaren nam het aantal imkers af. Ook over de periode van 1922 tot en met 1976 staat er niet zo veel op papier. In 1927 had de club 57 leden die uit 348 korven in totaal 4023 kilo honing oogsten. Er is nog een ledenlijst uit 1940. In dat jaar waren er zo’n 75 imkers lid van de vereniging: 44 imkers van Venray en zo’n 31 imkers van Leunen.

Rond 1970 hadden de imkersverenigingen in Ysselsteyn en Overloon slechts een handvol leden. Deze verenigingen fuseerden met Venray en daardoor bleef één goed draaiende vereniging over.

Vanaf 1976 is er meer bekend. In die jaren was men ook heel druk bezig met het realiseren van een bijenstal in het daarvoor uitermate geschikte theehuis in het Odapark. De imkers van onze vereniging hebben daar toen heel veel energie ingestoken. Alle inspanningen werden echter telkens door vandalisme tenietgedaan en uiteindelijk betekende het, dat de vereniging een mooie droom moest laten varen.

In 1998 werd in de botanische tuin in het Zoo Parc Overloon begonnen met de verbouwing en de inrichting van een bijenstal. In 2013 werd de botanische tuin verkocht voor woningbouw. Dat betekende het einde van onze bijenstal in het Zoo Parc.

In 2019 heeft de vereniging een volledig ingerichte bijenstal in samenwerking met Stichting Loobeek op de Weverslose Boerenschans gerealiseerd.

De vereniging telt momenteel 28 leden. Het doel van de vereniging is het bevorderen van de bijenteelt. Daarnaast streeft de vereniging er naar om het natuurlijke leefmilieu van insecten en dat van de honingbij in het bijzonder in stand te houden of te verbeteren. De vereniging geeft daarvoor voorlichting aan scholen en verenigingen.

Imker aan het werk in de Bijenstal in de Weverslose Boerenschans (foto: Pieter Weerts)

+-

Cowboys van de Peel

Stichting Loobeek werkt bij deze tentoonstelling samen met museum de Locht en het Peelmuseum uit America.

Stichting Loobeek werkt bij deze tentoonstelling samen met museum de Locht en het Peelmuseum uit America.
+-
naar boven