Boerenschans

Een boerenschans was in de middeleeuwen bedoeld als toevluchtsoord voor de boerenbevolking tegen rondtrekkende plunderbendes en soldaten. In de omgeving van het Loobeekdal kwam in de middeleeuwen een boerenschans voor. Deze boerenschans is in Merselo nagebouwd met een hoefijzervormige gracht en een verdedigingswal van drie meter hoog. Deze wal wordt met doornige struiken beplant en omsluit een binnenterrein van ongeveer een voetbalveld groot. Binnen de wallen is een uitkijktoren, een kleine schutplaats voor schapen en een bijenstal. Aan de smalle zijde van de hoefijzervormige wal is de ingang van de schans middels een brug over de gracht ontsloten.

Meer informatie +

Volmolen

De wol van de schapen die in de Peel graasden werd deels verhandeld, gesponnen, geweven en veredeld tot vilt. Het maken van vilt gebeurde in een volmolen. De wol werd er met door waterkracht aangedreven houten hamers urenlang geplet waardoor vilt ontstond, dat gebruikt werd voor kleding.  Omdat bij dit proces onder meer urine gebruikt werd stonk een volmolen dan ook een uur in de wind en stond hij meestal buiten de dorpsgrenzen.

De volmolen die in Merselo gebouwd is wordt aangedreven door water van de Loobeek en is bij de plek met het grootste verval gerealiseerd. In tijden van waterschaarste kunnen we overschakelen naar aandrijving op zonnekracht.

Meer informatie +

Schaapskooi

Schapen zijn altijd erg belangrijk geweest voor de bewoners van de omgeving van de Peel. Schapen leverden naast wol voor kleding, vooral ook mest om de akkertjes op deze arme zandgronden te verrijken. De schaapskooi die in Merselo gebouwd wordt zal een dubbelfunctie  krijgen: enerzijds het (incidenteel) herbergen van schapen, anderzijds zal er een informatiecentrum in gevestigd worden met aandacht voor natuur en landschap en voor de geschiedenis van de Schaapscompagnieën, de Volmolen en de Schans.
Natuurlijk kan iedereen hier zijn recreatieve dag beginnen of eindigen onder het genot van een hapje en een drankje.

Meer informatie +