Zoek op datum

Ambassadeur Geopark PeelhorstenMaasvallei

Theo Zegers, bestuurslid Stichting Loobeek

Merselo

Mijn naam is Theo Zegers, bestuurslid van de Stichting Loobeek. Onze Stichting ontplooit haar activiteiten in het heringerichte dal van de Loobeek in Merselo (Venray). De informatie hierover vind je op deze website: www.loobeek-merselo.nl.

Onze activiteiten richten zich op een combinatie van de historie van het gebied, de landschappelijke en culturele kenmerken en natuureducatie. Daarbij spelen de schapenhouderij en de (historische) agrarische bedrijfsvoering een centrale rol.

In het gebied waar wij actief zijn komt op erg korte afstand een grote diversiteit aan landschappelijke elementen voor. Dat biedt mooie kansen om in wandelexcursies, met een lengte 1 tot 3 uren, een gevarieerd en leerzaam beeld van dit gebied op de voormalige grens van Peel en Maasdal te laten zien. Als gastheer van het Landschap kun je dit op juiste wijze en goed onderbouwd uitdragen.

Zoals aangegeven middels wandelexcursies waarbij historie, cultuur, natuur en landschap ruimschoots aan de orde komen. Daarnaast kan de bezoeker kennis maken met de werking van de werking van een volmolen, het nut en de inrichting van een boerenschans, en over enige tijd ook onze schaapskooi annex informatiecentrum bezoeken.

Mijn favoriete plek is vanzelfsprekend dit heringerichte deel van het Loobeekdal ten zuiden van Merselo (Haag-Weverslo). Daar komen geologie (Tegelenbreuk-Peelhorst), natuur, cultuur en historie op een afstand van enkele honderden meters bij elkaar.

+-

Nico’s 100-molens toer – nr 97 Volmolen, Merselo

Nico Papineau Salm bezocht dit keer de nieuwgebouwde volmolen in het Limburgse Merselo.

Deze watermolen aan de Loobeek is eigendom van Stichting Loobeek. Deze beheert ook de Boerenschans en heeft plannen om een historische schaapskooi te bouwen. De Boerenschans was in de middeleeuwen bedoeld als toevluchtsoord voor de boerenbevolking tegen rondtrekkende plunderbendes en soldaten. Er zijn culturele activiteiten op het binnenterrein en er staan bijenkasten. Het ligt op het grondgebied van Staatsbosbeheer.

In een volmolen werd de wol van de schapen die in de Peel graasden gesponnen, geweven en veredeld tot vilt. De wol werd er met door waterkracht aangedreven houten hamers (zie foto 3) urenlang geplet waardoor vilt ontstond.

Vroeger stonden langs de Loobeek meerdere Volmolens. Met de herbouw van de molen is 2020 begonnen door een bouwploeg van 12 vrijwilligers, de opening was in juli 2021. Totale bouwkosten waren slechts 80.000 euro mede dankzij het werk van de vrijwilligers en steun van bedrijven uit de omgeving. Er zijn zonnepanelen op het dak geplaatst die energie leveren voor de houten hamers wanneer er te weinig water door de beek stroomt.

De stichting Loobeek heeft een bestuur van 5 mensen en 40 vrijwilligers (foto 2 een deel ervan).

De molen is wekelijks op zondag geopend en de vrijwilligers geven een toelichting op het vol-proces en wordt het oude textiel ambacht gedemonstreerd.

Regelmatig komen schoolklassen op bezoek, net als de gasten van de naastgelegen camping. Het bestuur nodigt molenaars, vrijwilligers van andere molens in het land van harte uit om deze bijzondere ‘water aangedreven molen’ een keer te bezoeken.

De gemeente Venray is trots op de molen en op de enorme prestatie van de vrijwilligers. De gemeente steunt de stichting financieel, zo hebben ze de zonnepanelen gefinancierd. De molen, de Boerenschans en de schaapskooi zijn belangrijk voor recreanten die deze mooie regio bezoeken.

+-

Instapgidsencursus IVN Geijsteren-Venray

Het IVN Geysteren-Venray start in het vroege voorjaar een instapcursus voor beginnende gidsen. Wanneer je meer wilt weten over de natuur, maar ook je kennis wilt overbrengen op kinderen, ouderen of volwassenen, is dit een ideale gelegenheid. Je hoeft géén lid te zijn van het IVN en je hebt geen voorkennis nodig. Iedereen die interesse in de natuur heeft kan meedoen!

Het is een basiscursus waarin we wandelen door de verschillende natuurgebieden van Venray. Wat hebben deze te bieden, maar wat belangrijk is: hoe breng je het over? Je leert iets over presenteren, voor de groep staan, enige didactiek, hoe je een activiteit in elkaar zet en wat daarbij belangrijk is.

De cursus loopt vanaf 1 maart tot en met 10 juni 2023.We gaan viermaal op excursie naar diverse natuurgebieden en er zijn vijf lesavonden, dit kan binnen of buiten zijn. We sluiten 10 juni af met een praktijkopdracht die je in het begin van de cursus kunt kiezen. De cursus kost € 75,00 per persoon (inclusief lesmateriaal en koffie/thee op de lesavonden). IVN-leden krijgen €15,00 korting. Als je vrijwilliger of gids wilt worden voor de Stichting Loobeek betalen wij de cursuskosten.

Aanmelden kan via: aanmelden@ivn-geysteren-Venray.nl
De aanmelding is definitief als het bedrag overgemaakt is op rekening nummer:
NL36 RABO 0156 3203 39 t.n.v. I.V.N. Geysteren-Venray onder vermelding van: Instapgidsencursus

Twijfel je nog of heb je nog vragen? Dan ben je op 1 maart van harte welkom bij de eerste cursusbijeenkomst. Je kunt dan alsnog beslissen: is dit iets voor mij of niet? Meer informatie op de website van het IVN: https://www.ivn-geysteren-venray.nl/

+-
naar boven