Nico’s 100-molens toer – nr 97 Volmolen, Merselo

Nico Papineau Salm bezocht dit keer de nieuwgebouwde volmolen in het Limburgse Merselo.

Deze watermolen aan de Loobeek is eigendom van Stichting Loobeek. Deze beheert ook de Boerenschans en heeft plannen om een historische schaapskooi te bouwen. De Boerenschans was in de middeleeuwen bedoeld als toevluchtsoord voor de boerenbevolking tegen rondtrekkende plunderbendes en soldaten. Er zijn culturele activiteiten op het binnenterrein en er staan bijenkasten. Het ligt op het grondgebied van Staatsbosbeheer.

In een volmolen werd de wol van de schapen die in de Peel graasden gesponnen, geweven en veredeld tot vilt. De wol werd er met door waterkracht aangedreven houten hamers (zie foto 3) urenlang geplet waardoor vilt ontstond.

Vroeger stonden langs de Loobeek meerdere Volmolens. Met de herbouw van de molen is 2020 begonnen door een bouwploeg van 12 vrijwilligers, de opening was in juli 2021. Totale bouwkosten waren slechts 80.000 euro mede dankzij het werk van de vrijwilligers en steun van bedrijven uit de omgeving. Er zijn zonnepanelen op het dak geplaatst die energie leveren voor de houten hamers wanneer er te weinig water door de beek stroomt.

De stichting Loobeek heeft een bestuur van 5 mensen en 40 vrijwilligers (foto 2 een deel ervan).

De molen is wekelijks op zondag geopend en de vrijwilligers geven een toelichting op het vol-proces en wordt het oude textiel ambacht gedemonstreerd.

Regelmatig komen schoolklassen op bezoek, net als de gasten van de naastgelegen camping. Het bestuur nodigt molenaars, vrijwilligers van andere molens in het land van harte uit om deze bijzondere ‘water aangedreven molen’ een keer te bezoeken.

De gemeente Venray is trots op de molen en op de enorme prestatie van de vrijwilligers. De gemeente steunt de stichting financieel, zo hebben ze de zonnepanelen gefinancierd. De molen, de Boerenschans en de schaapskooi zijn belangrijk voor recreanten die deze mooie regio bezoeken.

+-