10 September 2023: De slag op de boerenschans

Geschiedenis komt tot leven tijdens Open Monumentendag

Op de fiets naar de Slag op de boerenschans

Bezoekers aan de boerenschans in Weverslo krijgen zondag 10 september een bijzonder spektakel voorgeschoteld: de schans wordt belegerd door niemand minder dan de hertog van Gelre. De belegering van de schans is de hoofdschotel van een middag levendige geschiedenis tijdens Open Monumentendag 2023.

Thema van de Monumentendag 2023 is levend erfgoed en dat hebben de Stichting Venray Monumentaal en de Stichting Loobeek heel letterlijk genomen. Met hulp van de re-enactgroep ‘Rin ende Maes’ (oud-Nederlands voor Rijn en Maas) en de Huzaren uit Venlo voeren ze een spannend spel op. Het gaat over de hertog van Gelre die belasting komt innen bij de boeren. Dat loopt uit op een complete belegering. Hoe dat afloopt kan iedereen zelf komen bekijken, maar duidelijk is dat ook in de middeleeuwen de boeren van zich afbeten. Wel graag op de fiets komen, want parkeerplaatsen voor auto’s hadden ze vroeger niet en ook nu niet bij de schans.

We willen graag ook jongeren betrekken bij het spel. Zit je in groep 8 of brugklas? Meld je aan om mee te doen! Bel gerust Harrie (06 27211400) of meld je aan per e-mail info@loobeek-merselo.nl.

Het publiek is welkom vanaf 12.30 uur, de Slag op de boerenschans begint om 14.00 uur. Tijdens de pauze en voor en na de slag  kunnen bezoekers zien hoe wol gesponnen en vilt geslagen wordt. Ook zijn er een smid,  klompenmaker en een bierbrouwer aan het werk en zijn er infostands over de Schaapscompagnie en de bijenteelt. Om 17.00 uur is de slag ten einde. De boerenschans bevindt zich in Merselo aan de straat Weverslo. Volg de zwarte toeristische borden ‘Boerenschans’.

Op het terrein zijn de Schansregels van toepassing. Lees ze hier.

Alle informatie op een flyer.

+-