Ambassadeur Geopark PeelhorstenMaasvallei

Theo Zegers, bestuurslid Stichting Loobeek

Merselo

Mijn naam is Theo Zegers, bestuurslid van de Stichting Loobeek. Onze Stichting ontplooit haar activiteiten in het heringerichte dal van de Loobeek in Merselo (Venray). De informatie hierover vind je op deze website: www.loobeek-merselo.nl.

Onze activiteiten richten zich op een combinatie van de historie van het gebied, de landschappelijke en culturele kenmerken en natuureducatie. Daarbij spelen de schapenhouderij en de (historische) agrarische bedrijfsvoering een centrale rol.

In het gebied waar wij actief zijn komt op erg korte afstand een grote diversiteit aan landschappelijke elementen voor. Dat biedt mooie kansen om in wandelexcursies, met een lengte 1 tot 3 uren, een gevarieerd en leerzaam beeld van dit gebied op de voormalige grens van Peel en Maasdal te laten zien. Als gastheer van het Landschap kun je dit op juiste wijze en goed onderbouwd uitdragen.

Zoals aangegeven middels wandelexcursies waarbij historie, cultuur, natuur en landschap ruimschoots aan de orde komen. Daarnaast kan de bezoeker kennis maken met de werking van de werking van een volmolen, het nut en de inrichting van een boerenschans, en over enige tijd ook onze schaapskooi annex informatiecentrum bezoeken.

Mijn favoriete plek is vanzelfsprekend dit heringerichte deel van het Loobeekdal ten zuiden van Merselo (Haag-Weverslo). Daar komen geologie (Tegelenbreuk-Peelhorst), natuur, cultuur en historie op een afstand van enkele honderden meters bij elkaar.

+-