Eerste schop voor de boerenschans

De opbouw van de boerenschans bij de Loobeek in Merselo kan beginnen. Met het planten van vier boompjes en het ondertekenen van een overeenkomst gaven de partners in het project vrijdag 14 april het officiële startsein. Bij de schans worden ook een volmolen en een schaapskooi gebouwd. Als alles klaar is vormt het complex een aanwinst voor natuureducatie, toerisme en recreatie in Venray.

De drie onderdelen, boerenschans, volmolen en schaapskooi, hebben alle drie een relatie met de schapenhouderij die in Venray in het verleden zo’n belangrijke rol speelde in de economie.
De boerenschans was in de middeleeuwen bedoeld als toevluchtsoord voor de boerenbevolking tegen rondtrekkende plunderbendes en soldaten. Het initiatief voor de huidige schans kwam na de ontdekking dat tussen Leunen en Ysselsteyn zo’n schans heeft gelegen. Deze boerenschans wordt in Merselo nagebouwd met een hoefijzervormige gracht en een verdedigingswal van drie meter hoog. Deze wal omsluit een binnenterrein van ongeveer een voetbalveld groot.
De schaapskooi die naast de boerenschans gebouwd wordt, krijgt ook de functie van bezoekers- en educatiecentrum. Het IVN gaat de schans en het educatiecentrum gebruiken voor natuurkampen en cursussen. Bezoekers kunnen er ook iets eten en drinken.
De volmolen tenslotte is een replica van een van de twee van deze molens die ooit in Venray hebben gestaan. In een volmolen wordt schapenwol met behulp van waterkracht en houten hamers tot vilt gemaakt. De volmolen ligt als bouwpakket al klaar om naast de schans in de Loobeek te worden geïnstalleerd.
Namens de stichting Loobeek ondertekende voorzitter Jos Waals de overeenkomst. Bij de ondertekening waren waterschapsvoorzitter Patrick van der Broeck, wethouder Martijn van der Putten, Theo Zegers van de dorpsraad Merselo en vertegenwoordigers van Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij en Staatsbosbeheer aanwezig.

Op de foto: Theo Zegers en Jos Waals hebben hun handtekening onder de overeenkomst gezet.

Foto’s: Paul Poels Fotografie, Meerlo.
+-