Zoek op datum

Maand van de geschiedenis

Oktober is de Maand van de geschiedenis.
Dit jaar voert het spoor terug naar kruitdampen, hoefgetrappel, opruiende pamfletten en barricaden. Het thema is Opstand. In Limburg liggen de verhalen van opstanden voor het oprapen. Over verzet in de Tweede Wereldoorlog, veldslagen in de Tachtigjarige Oorlog en de genocide op hele volksstammen door de Romeinen. Maar wat vaak onderbelicht blijft is het leed van de gewone bevolking op het platteland in het verleden. Dat verhaal is maar zelden opgeschreven. (meer…)

+-

Weverslose Schans in ‘Andere Tijden’

De NTR verzorgt al jaar en dag een geschiedenisprogramma op Nederland 2: Andere Tijden. Oktober is de maand van de geschiedenis, met dit jaar als thema: De Opstand. Bedoeld is hiermee de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). Men gaat met een serie afleveringen aan deze belangrijke periode aandacht schenken.

Een van de meest onderbelichte aspecten van die burgeroorlog is het leed op het platteland. Venray kreeg ook zijn deel, vooral in de eerste twintig jaren. De gereconstrueerde boerenschans in het brongebied van de Loobeek is een illustratie van de mogelijkheden die het volk had bij dreigend gevaar: zich verstoppen en het beste er van hopen. (meer…)

+-

Boerenschans concept

De boerenschans ligt er nu voor wat betreft het ruwe grondwerk. Enige finetuning is natuurlijk nog zeker nodig. Dat gaan we de komende tijd doen. Bekijk hier een 3D-animatie hoe we in 2011 dachten dat e.e.a. er uit zou moeten komen te zien.

Credits animatie: Anneke Weerts

+-
naar boven